Article publicat a Social.cat el 21 de juliol de 2023.
L’Observatori per a la Transformació Social, iniciativa en la que tinc el privilegi de participar des de fa uns mesos, ha iniciat aquestes darreres setmanes la seva activitat pública. L’objectiu final es crear una potent i sòlida comunitat de persones i organitzacions que apostin per la transformació social, generant debat i reflexió des de diferents focus i aproximacions. La passada setmana, en la magnífica xerrada que ens va oferir dins del cicle Mirades transformadores, el politòleg Toni Rodon explicava que calen incentius per anar cap a la transformació social i que quan les persones i el grups assoleixen poder, acostumen a perdre l’incentiu per canviar les coses.
Des de l’Observatori hem proposat un decàleg que pretén actuar com a palanca per afavorir la conversa en torn a la transformació social, fixant la idea de canvi que millori la qualitat de vida de les persones com a element central i imprescindible. Aquesta voluntat de millora per a les persones és teòricament l’objectiu principal d’una part del poder, especialment el poder que legisla i gestiona polítiques públiques des de les administracions, els parlaments i els partits. Però la contradicció està servida: perquè de manera general costa tant que les propostes radicalment transformadores es facin realitat quan es disposa de la capacitat política d’implantar-les?
L’aposta per la transformació social és un procés permanent, sense final, de millora en les condicions de vida de les persones que beu del sentit de responsabilitat col·lectiva i compromesa per tal que totes les persones visquem de forma digna, lliure, equitativa, en pau i justa. Un procés que comença amb força. A l’inici de les coses, tot és possible. Tot és en aquest instant, eficaç. Aquest és el veritable moment transformador. Volem que tot el que comença avui, comenci el millor possible, aquesta és la garantia perquè les coses vagin millor demà.
Parlem de fer possible impossibles i generar canvis que facin possible la igualtat d’oportunitats i la construcció d’una societat més justa, equitativa i solidària. Canvis amb sentit o sentit dels canvis. Avançar, fer camí juntes cap aquella societat en la que ens volem reconèixer i que necessitem. Així, el focus es situa en proposar i fer efectius els engranatges de canvi que permetin fer un món més acollidor per al conjunt dels qui l’habitem, especialment per als més vulnerables, des de la convicció i la creença en les possibilitats infinites de l’ésser humà per fer del món un lloc millor. La transformació és una manera de viure i de fer, sempre col·lectiva i des dels valors de la justícia social, el feminisme i la pau.
Aquest escrit, tot i estar signat per l’autor és un treball col·lectiu, ja que ha estat redactat incorporant algunes de les reflexions que han aportat les persones que s’han adherit a la proposta de l’Observatori com a Vincle OTS. A més, és un article publicat dos dies abans de les eleccions generals. Passi el que passi diumenge, guanyi qui guanyi, independentment de qui ostenti el poder polític, dilluns caldrà continuar treballant amb decisió per trobar incentius per una transformació social que interpel·li i aculli a totes aquelles persones, organitzacions i projectes que afavoreixen l’equitat social. Perquè els processos que implica no són veritablement transformadors si no incorporen vitalitat, emoció i energia que provoquin el canvi en un món massa injust i desigual.